De kunst van het Afwijken

Over kunst, cultuur, afwijkend of normaal zijn en musicals over Herman Brood.

“We kunnen gewoon kiezen: wil je iemand zijn die alleen maar last heeft van de mensen om ‘m heen, en van alles wat-ie niet begrijpt, of wil je iemand zijn die probeert zich te verplaatsen in wat de ander beweegt?”.

Deze woorden sprak acteur Stefan Rokebrand gisteravond de zaal toe in zijn toespraak na het winnen van de Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical. Rokebrand vertolkte de rol van rocklegende Herman Brood in de musical ChezBrood. Hij refereerde aan een straatkunstwerk van Brood, in één dag geschilderd op de boulevard van Scheveningen, en dat aan het eind van de dag werd afgedaan door een omstander als iets wat snel moest worden schoongemaakt.

Een kort maar krachtig pleidooi van een acteur/kunstenaar voor even de tijd nemen, iemand vragen stellen en je zonder oordeel verdiepen in wat (en wie) er om je heen gebeurt. En méér dan een vraag om respect van een kunstenaar voor het werk van een andere kunstenaar: laten we onszelf als individu, als inwoner van dit land ook aangesproken voelen door deze retorische vraag, die door Rokebrand weliswaar in een feestelijke setting maar met een serieuze ondertoon de zaal in werd geslingerd.

En dat in een week waarin de Limburgse scholier Tharukshan besloot zichzelf het leven te ontnemen vanwege aanhoudende pesterijen op school. Omdat hij zogenaamd afwijkend was. Wat is eigenlijk afwijkend? En wie bepaalt dat? Het woord zelf suggereert in feite al het concept van ‘normaal’… Vanmorgen was de herdenkingsdienst voor de jongen. Van hieruit wens ik sterkte aan zijn nabestaanden.

Maar wat is dat dan eigenlijk, de waarde van het afwijkende, van het bijzondere?

Chris van Koppen (directeur bij het BKKC, Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur) schreef er een aantal maanden geleden een doordacht visiestuk over: “De kracht van verbindende kunst en cultuur”. In het artikel komt naar voren dat het hele scala van kunst en cultuur – van museumbezoek en kunst lezingen tot en met straatfeesten en muziek- en strips festivals – mensen samenbrengt, prikkelt, zich laat verwonderen, ontvankelijker maakt voor andere invalshoeken.

Hij onderstreept ook het belang van het bewustzijn van het fenomeen groepsnormen, en van het steeds weer heroverwegen ervan:

“In onze geïndividualiseerde samenleving wordt eigenzinnig, afwijkend gedrag niet automatisch gewaardeerd. Ieder mens heeft het recht een individu te zijn, mits zijn of haar gedrag binnen de gestelde groepsnormen valt.”

Kritisch en zelfstandig denken kunnen ondersneeuwen in een groepsdynamiek. Mensen die ‘anders zijn’ en kritische vragen stellen lopen het risico te worden afgestraft. En juist daar komt het verfrissende van kunst en cultuur van pas. Van Koppen zegt daarover:

“Cultuur is alles wat onze samenleving samenhang geeft, kunst is de reflectie daarop. Kunst en cultuur gaan dus over vernieuwing en continuïteit, en zijn in een samenleving die worstelt met zijn identiteit actueler dan ooit.”

Niet dat de familie van Tharukshan er iets aan heeft, of dat ik bij deze wil beweren dat ik weet hoe sterk het causale verband is tussen een grotere rol van kunst en cultuur in het leven van pubers enerzijds en een cultuur van respect op middelbare scholen anderzijds, maar wat ben ik blij met de schoorvoetende herontdekking van onze overheid van de waarde van kunst en cultuur in ons nuchtere kikkerlandje.

Een link naar het volledige artikel van Chris Koppen:
http://sjaalmanmedia.nl/de-kracht-van-verbindende-kunst-en-cultuur/#more-937

Bekijk de uitzending van het Musical Award Gala van 12 januari 2017 terug (vanaf min. 34:45):
http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/375821/Musical_Awards_Gala.html

 

 

Online print shop: Curioos

nl-flag Nieuw: mijn eigen online print shop op de print-on-demand site Curioos! Kies zelf op welke manier jouw gekozen ontwerp afgedrukt wordt: als Fine Art Print, Canvas Print, Acrylic Glass Print, Aluminium Print of als ronde Disk Print. Klik op deze link www.curioos.com/florifique of op een van de afbeeldingen hieronder.

uk-flagCheck out my new online print shop on the print-on-demand website Curioos! It’s an awesome print-on-demand webshop for various trendy wall art items such as Fine Art Prints, Canvas Prints, Acrylic Glass Prints and more. Just follow this link: www.curioos.com/florifique or click one of the printscreens below.

curioos

Design "Floral pattern Koi fish"
Design “Koi fish on Floral Vintage”

Nieuw textieldesign: Sorrento

Amalfikust

Sorrento
Sorrento (foto: Tui.nl)

Sorrento – een pittoresk vissersdorpje gelegen aan de Italiaanse Amalfikust. Wie het plaatstje bezoekt zal net als ik vallen voor de kleuren en de gemoedelijke sfeer. Genoeg ingrediënten om te inspireren tot dit textieldesign (zie hieronder). 

Interieur

Het ontwerp komt het best tot zijn recht in een verder rustig en licht interieur. Dat kan heel goed modern zijn, of juist meer klassiek van stijl. En denk aan de hoeveelheid toepassingsmogelijkheden… Er zijn legio! Bijvoorbeeld mooi als meubelstof voor een bankje. Of als gordijnstof: wat je veel ziet in trendy interieurs is een bedrukte baan van 1 meter hoog in combinatie met een effen stof, netjes afgebiest in een bijpassende kleur (*). Ook leuk als poster in een witte houten lijst of als moderne print op Dibond paneel. Klik op de foto voor een uitvergroting.

Design Sorrento
Design “Sorrento”

Fotografie

Aan de hand van zelf geschoten bloemenfoto’s, mijn ontwerp programma, veel geduld en na een week lang selecteren, vrijmaken, schuiven, vergroten, verkleinen, verkleuren, vervormen, weggooien en toevoegen (en heel veel koffie) 🙂 kwam het bovenstaande ontwerp tot stand.  

Bloemblad
Bloemblad, een van de gebruikte foto’s voor design “Sorrento”
Pioenroos
Pioenroos, een van de gebruikte foto’s voor design “Sorrento”

(*) Carolina Hoogstad van Passievoorgordijnen kan als geen ander hierin adviseren. Interesse? Bel 06-24164436, of mail naar info@florifique.com.

Kunst-koopavond 11 oktober

Sinds begin 2016 is het accent van de activiteiten van studio Florifique verlegd naar het ontwerpen van o.m. digitale dessins voor de interieur- en textielbranche. “Happily obsessed with flowers” is altijd van toepassing dus de kleurrijke Florifique stijl is ook in deze toegepaste kunstvorm te herkennen. Omdat een groot schildersatelier daar niet echt bij nodig is, is daarvoor de huur opgezegd – en moet de ruimte leeg. In ‘Atelier een-nul-twee’ in ateliergebouw Koraalstraat 17 te Rotterdam ben je daarom op dinsdag 11-10 tussen 20:00 en 22:00 uur welkom onder het genot van een drankje een kunstwerk naar uw smaak uit te kiezen. Voel je vooral tot niets niet verplicht en, profiteer als er een werk naar je hart bij zit, van de (eenmalig) sterk gereduceerde prijzen. *

* Tot 50% korting. Aanbiedingen alleen geldig op dinsdag 11-10. Transport in overleg. 

Plenty (detail)
Schilderij “Plenty” (detail)

 

Passie voor Gordijnen

Exclusieve gordijnen dessins

Studio Florifique ontwikkelde in samenwerking met Carolina Hoogstad van Passie voor Gordijnen een collectie textieldessins, die exclusief beschikbaar zijn voor klanten van Passie voor Gordijnen. Kom dus naar deze kleurrijke gordijnenwinkel in het Rotterdamse Kralingen voor bijzondere florale ontwerpen. Kies een bestaand dessin, of laat er één ontwerpen helemaal toegespitst op uw smaak.

Bestaande Florifique ontwerpen kunnen desgewenst worden aangepast tot een bepaalde sfeer die nóg beter bij uw interieur past. Denk aan een andere kleurstelling of aan uw favoriete bloem of blad. Voor uw interieur is er meer mogelijk dan u denkt. Úw smaak, úw passie, staat voorop. Laat u inspireren in de winkel, bij u thuis of in het bedrijf (graag op afspraak): zie www.passievoorgordijnen.nl.

Carolina Hoogstad - gordijnen winkel
Carolina Hoogstad

Informatie

Voor informatie: telefoon 010 – 202 12 10 / 06 – 55 19 61 51 email info@passievoorgordijnen.nl.

Openingstijden Passie voor Gordijnen:
Dinsdag, donderdag en vrijdag: 10:00 – 17:00 uur.
Woensdag: op afspraak.
Zaterdag: 10:00 – 15:00 uur.

Adres:
Oostzeedijk Beneden 97
3061 VP Rotterdam

Workshops

Studio FLORIFIQUE verzorgt – op aanvraag – workshops voor particulieren, bedrijven en instellingen. Van schilderworkshops voor grote of kleine groepen, tot “floral mandala’s” maken van echt materiaal uit de natuur. Ook worden er regelmatig vergaderingen of borrels georganiseerd, veelal door particulieren of instellingen uit de buurt. De ruimte is gevuld met licht, kleur en geschilderde (en echte, geurende) bloemen en leent zich daardoor heel goed voor kleinschalige bijeenkomsten. Vraag naar de mogelijkheden via info@florifique.com.

Zie hieronder foto’s van “the making of” floral mandala’s, gemaakt van echte bloemblaadjes. Een initiatief van Studio FLORIFIQUE en Monique van der Heijdt van coachings praktijk Eigenheijdt. Van het eindresultaat “Spring” en “Summer” zijn mooie ronde magneten gedrukt (doorsnede 7,5 cm). Verkrijgbaar per 4 stuks – van ieder ontwerp 2 stuks – voor € 19,50, verpakt in een luxe enveloppe. In iedere (open) enveloppe is een verrassings gedicht bijgevoegd. Een origineel kado! Bestellen kan via info@florifique.com. Houd aub rekening met 5 werkdagen levertijd. Verzendkosten binnen Nl: € 2,20.

 

Floral mandala: ‘Spring’

 

Floral mandala: 'Summer'
Floral mandala: ‘Summer’

Eyecatcher met een verhaal

Waar een paar bezoekjes aan rommelmarkten al niet toe kunnen leiden! Zie hier een grote terracotta plantenpot, bewerkt met mozaiek en porseleinen bloemen van oud “fout” servies. Een echte eyecatcher met een verhaal! Twee mooie bossen gladiolen maken het af.

Uniek exemplaar. Mail naar info@florifique.com voor prijsinformatie.
Mosaic pot
Mosaic pot

 

Textieldessins

Collectie

Een van de activiteiten van Studio Florifique is het ontwerpen van textieldessins voor interieur toepassingen. Gordijnen, behang, wandsticker, karpet, alles kan. In co-creatie met specialisten op deze gebieden die kwaliteit en originaliteit hoog in het vaandel hebben wordt met en voor u toegewerkt naar een prachtig eindresultaat. Zo is de exclusieve collectie voor de Rotterdamse gordijnenwinkel Passie voor Gordijnen een mooi voorbeeld van waar het toe kan leiden als creatieven de handen ineen slaan (lees de blog hier). Mail naar info@florifique.com voor meer informatie.

DesignSorrento
Design Sorrento
DesignVintageRose
Design Vintage Rose
DesignPeony
Design Peony

 

Prints

Zie hierboven enkele voorbeelden uit de collectie. Per ontwerp kunnen desgewenst varianten worden gemaakt. De designs bestellen als colour print? Ook dat kan. Bestel via info@florifique.com en u ontvangt per post een mooie poster, klaar om in te lijsten. Mail uw vragen en wensen naar info@florifique.com en u ontvangt een vrijblijvende offerte.

“No Rush” in de kerk

Op Pinksterzaterdag 14 mei vond er een orgelconcert plaats, in het kader van het jaarlijkse Rotterdam Orgelstad evenement, in de Goede Herderkerk Rotterdam. Aangevuld met een expositie van werk van Rotterdamse kunstschilders en fotografen, waaronder werk van studio Florifique. Een mooie samensmelting van kunst en muziek.

Toelichting op de site van Rotterdam Orgelstad:

KUNST IN DE KERK “TEN TOON GESTELD”.

Komt een schilderij tot leven als er muziek bij klinkt? Kom dat zelf ontdekken op zaterdagmiddag 14 mei in de Goede Herderkerk op het Kastanjeplein. Tussen 13 en 17 uur stellen kunstschilders en fotografen uit Hillegersberg en Schiebroek hun schilderijen en foto’s ten toon. Vanaf 15 uur geven twee zeer getalenteerde orgelstudenten van Codarts en een jeugdig pianotalent een concert op het orgel. Met onder meer de première van “Meditation sur Jesu Dulcis Memoria” van de Schiebroekse componist Henk Vermeulen. Welk schilderij laat jij daar bij spreken?

Omdat op die dag ook het bombardement op Rotterdam wordt herdacht zal om 13.15 uur in de Kastanjezaal een film worden getoond van een gedicht over het bombardement, geaccentueerd met muziek voor orgel, harmonium en contrabas. Het betreft een life-opname van “Bombarde” dat vorig jaar werd uitgevoerd in de Goede Herderkerk. Gerard Verweij en Martien de Vos studeren orgel aan het conservatorium te Rotterdam. Beiden wonnen al prijzen op concoursen. Zeer getalenteerde musici met elk hun specialismen. Martien speelt vanmiddag muziek uit de 17e en 18e eeuw. Gerard uit de eeuwen die daarop volgden. Het van Leeuwen orgel uit 1961 werd in 1986 uitgebreid met een derde klavier, een zogenaamd zwelwerk, zodat zowel oude als hedendaagse, barokke of romantische composities uitstekend tot hun recht komen. Na het succes van vorig jaar, de 11 jarige Joris, ook nu weer een jeugdig pianotalent dat graag eens op zo’n groot orgel speelt. Deze keer een leerling van de “Muziek Experience”. Voor een luchtig momentje tussendoor.

De volgende beeldende kunstenaars exposeren: Hella de Boo, Marina Radius, Marjolein Roeffel, Esther Vogel, Sandra Touw, Willem Bijl, Megan Bruinen, Paul Overbeeke, Tom van Vark, Bert Rosbach en “Olaff’s fotografie”.

Portret: ‘Dawn’

Portret 'Dawn' - digital art, digitale foto compilatie

Floral Portrait “Dawn”, verkrijgbaar op Dibond paneel (100 x 70 cm.). Dit portret heeft een prachtige eindafwerking met ‘liquid gloss’ (epoxy hars). Verkoopprijs € 1.250,- incl. btw, excl. transportkosten.

Ook verkrijgbaar als poster op 275 grams fine-art glossy fotopapier, in formaat 100 x 70 cm. Verkoopprijs € 95,- incl. btw, excl. transportkosten. Bestellen? Mail naar info@florifique.com. Meer Floral Portraits klik hier.