Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Merchandising

Merchandising: Merk ontmoet Markt

Merchandising is één van de vele manieren waarop een bedrijf contact kan leggen met de inspiratie zoekende consument. De op dat vlak meest succesvolle bedrijven durven het aan om écht ‘out-of-the-box‘ te denken. En zorgen er daarnaast actief voor dat de bedrijfsvisie doorvertaald wordt in alles wat zichtbaar en merkbaar is voor klanten en buitenstaanders. In dit digitale tijdperk biedt storytelling through merchandise een derde bron van mogelijkheden om op een creatieve manier doelgroepen te boeien en verbinden. Studio Florifique probeerde het laatste uit. In en na 2008 brachten wij een assortiment merchandise producten uit, genaamd ‘Artcessories’. Een kleurrijke ode aan Holland-bloemenland. Vele toeristen uit Europa en daarbuiten brachten met hun Artcessories aanwinsten een stukje van hun Holland-beleving mee naar huis.

 

Foto: Intratuin

Foto: Intratuin

‘Shoppers’ maken veel meer dan vroeger keuzes als individu; minder als lid van een groep. Massacommunicatie is dan ook minder van toepassing. Wél: inspireren, sfeer maken, beleving bieden, contact leggen en houden, en de klantbehoeftes leren kennen. 

Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek in de sierteeltsector dat de consument zijn inspiratie over bloemen nog steeds vooral op de winkelvloer opdoet (bron: bloemenbureauholland.nl).

 

Out-of-the-box

In een dynamische sector zoals de sierteeltsector is men gewend aanbodgericht te denken, in termen van “We hebben een perfect product, dus dat zou zichzelf toch moeten verkopen?”.

Om de doelgroep voor zich te winnen is meer creativiteit nodig. En écht ‘out-of-the-box’ oftewel ‘out-of-the-bloempot’ denken. Nederlandse merken en bedrijven die in deze sector in het oog springen zijn zich gaan richten op wat de klant aan het eind van de keten boeit en bindt. Door daarop in te spelen weten zij onderscheidend te blijven. Een belangrijke doelstelling, zeker in een tijd waarin concurrerende landen in de sierteeltsector ons Hollanders links en rechts dreigen in te halen.

Vanuit die gedachte ontwikkelde Studio Florifique new business model Beyond Flowers. Dit model toont bedrijven op welke manier marketing, creativiteit en merchandising waardevol kunnen zijn bij het ‘connecten’ met de doelgroep. 

Regie

Populaire social media kanalen zoals Twitter, Facebook en Instagram zijn heel goed in te zetten in combinatie met merchandise. Denk aan trendy verzamel items of geschenken in een bepaald actueel thema. Belangrijk daarbij is een goede regie van inhoud, vorm en timing. Dat geldt voor alle momenten waarop klanten – online en offline – te maken krijgen met het bedrijf, product of merk. Dat soort momenten worden ook wel ‘touchpoints’ genoemd. Bij een goed doordachte visie en boodschap, zijn zowel voor klanten als voor buitenstaanders, die visie of boodschap merkbaar doorgesijpeld in alle communicatie uitingen – én natuurlijk in de producten of diensten zelf.

Naar boven

Storytelling through merchandise

Inspanningen om te ‘connecten’ met de doelgroep door middel van al dan niet waargebeurde verhalen – inclusief de vormgeving van de merchandise die deze verhalen uitbeeldt of symboliseert – wordt ook wel storytelling genoemd.

Een voorbeeld.

In de Verenigde Staten, in de jaren dertig van de vorige eeuw, was zakenman Herman ‘Kay’ Kamen degene die de naam van nieuwkomer Disney groot maakte met slimme merchandise. Van horloges tot ijsjes, talloze producten droegen de beeltenis of hadden de vorm van de nog relatief onbekende animatie figuur Mickey Mouse.

Een uitgedachte strategie, distributie en perfect gevoel voor timing maakten uiteindelijk dat niet alleen de voortgebrachte figuren, maar ook het bedrijf zelf bekend en geliefd werden bij het publiek.

En die strategie was erop gericht, mensen de kans te geven een stukje van het magische ‘Disney’ gevoel mee naar huis te kunnen nemen: “Merchandising The Magic”. ∗

Wat is merchandising?

Merchandising is het commercieel exploiteren van de populariteit van een merk of van bekende personen, zoals filmsterren, entertainers en sporthelden, evenals van figuren uit films, stripverhalen en televisieprogramma’s (bron: Wikipedia).

Het Disney voorbeeld laat zien dat in deze definitie de opbouwfase een beetje wordt vergeten: merchandise kan ook bepalend zijn bij het helpen iets bekend of populair te maken. Merchandising is dus eerder in te zetten; men kan er meer mee dan in het hierboven beschreven idee van ‘meedrijven op de golven van een succes wat er al is’. Het verhaal achter ieder bedrijf, merk of product kun je visualiseren, tastbaar en persoonlijk maken.

Denk bijvoorbeeld aan een automerk wat op haar koffiekopjes verschillende, retro-stijl afbeeldingen van haar oldtimers laat drukken en er vervolgens een reeks verzamel objecten van maakt. Of een tuincentrum dat iedere maand haar bezoekers aanmoedigt mee te doen aan een win-actie, waarbij men een gepersonaliseerd kunstwerk kan winnen, bijvoorbeeld in het thema van de bloem van de maand. Daarbij valt dan weer aan te haken bij de social media berichten die vanuit het Bloemenbureau Holland worden verspreid.

Een woud van mogelijkheden om de klant te inspireren, te verleiden en te betrekken. En om tegelijkertijd te kunnen profiteren van de ‘buzz’ die op social media wordt aangewakkerd rondom de ingezette merchandise en loyaliteitsacties.

∗ Bronnen:
– “
Who was Kay Kamen?”, official Disney blogger on blog.disneystore.com, 27 jan 2012
– “Storytelling Through Merchandise”, artikel in “Creating Marketing Magic and Innovative Future Marketing Trends”, M. Stieler (ed.), 2017

Naar boven

‘Het merk Holland’: artcessories als merchandise

Als ode aan ‘Het merk Holland’ ontwikkelde Studio Florifique tussen 2008 en 2015 ism diverse partners een assortiment accessoires en gebruiksvoorwerpen: de Artcessories*. Alle bedrukt met de florals van Florifique. Zie de foto’s hieronder. Ze waren verkrijgbaar bij o.m. de Keukenhof, de souvenirshop van Madurodam, en in diverse galeries, giftshops en interieurzaken. Bedrijven en particulieren van Frankrijk tot Rusland bestelden deze kleurrijke items. Zelfs in Michigan, USA waren de ‘Artbrellas’ – paraplu’s met opdruk van Florifique bloemenkunst – verkrijgbaar tijdens het jaarlijkse Tulip Time festival.

Voor het ontwikkelen van stijlvolle merchandise, of toegepaste kunst produkten in een specifiek thema, kunnen bedrijven en instellingen bij Florifique terecht. Originele gebruiksvoorwerpen kunnen bijvoorbeeld uitgroeien tot verzamel items en zo bijdragen aan de merkbekendheid of aan een marketing boodschap.Niet meer voorradig

Naar boven

UA-39895135-1