Op Pinksterzaterdag 14 mei vond er een orgelconcert plaats, in het kader van het jaarlijkse Rotterdam Orgelstad evenement, in de Goede Herderkerk Rotterdam. Aangevuld met een expositie van werk van Rotterdamse kunstschilders en fotografen, waaronder werk van studio Florifique. Een mooie samensmelting van kunst en muziek.

Toelichting op de site van Rotterdam Orgelstad:

KUNST IN DE KERK “TEN TOON GESTELD”.

Komt een schilderij tot leven als er muziek bij klinkt? Kom dat zelf ontdekken op zaterdagmiddag 14 mei in de Goede Herderkerk op het Kastanjeplein. Tussen 13 en 17 uur stellen kunstschilders en fotografen uit Hillegersberg en Schiebroek hun schilderijen en foto’s ten toon. Vanaf 15 uur geven twee zeer getalenteerde orgelstudenten van Codarts en een jeugdig pianotalent een concert op het orgel. Met onder meer de première van “Meditation sur Jesu Dulcis Memoria” van de Schiebroekse componist Henk Vermeulen. Welk schilderij laat jij daar bij spreken?

Omdat op die dag ook het bombardement op Rotterdam wordt herdacht zal om 13.15 uur in de Kastanjezaal een film worden getoond van een gedicht over het bombardement, geaccentueerd met muziek voor orgel, harmonium en contrabas. Het betreft een life-opname van “Bombarde” dat vorig jaar werd uitgevoerd in de Goede Herderkerk. Gerard Verweij en Martien de Vos studeren orgel aan het conservatorium te Rotterdam. Beiden wonnen al prijzen op concoursen. Zeer getalenteerde musici met elk hun specialismen. Martien speelt vanmiddag muziek uit de 17e en 18e eeuw. Gerard uit de eeuwen die daarop volgden. Het van Leeuwen orgel uit 1961 werd in 1986 uitgebreid met een derde klavier, een zogenaamd zwelwerk, zodat zowel oude als hedendaagse, barokke of romantische composities uitstekend tot hun recht komen. Na het succes van vorig jaar, de 11 jarige Joris, ook nu weer een jeugdig pianotalent dat graag eens op zo’n groot orgel speelt. Deze keer een leerling van de “Muziek Experience”. Voor een luchtig momentje tussendoor.

De volgende beeldende kunstenaars exposeren: Hella de Boo, Marina Radius, Marjolein Roeffel, Esther Vogel, Sandra Touw, Willem Bijl, Megan Bruinen, Paul Overbeeke, Tom van Vark, Bert Rosbach en “Olaff’s fotografie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *