Dutch

‘Zuurstof’

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat bezoeksters in een tuincentra veelal op zoek zijn naar inspiratie, naar ideeën, naar ervaringen. Maar wat is nu precies inspiratie?

Inspiratie wakkert je innerlijke passie aan en zorgt voor positieve energie. Letterlijk betekent het: “Het inzuigen van lucht in de longen”. Zonder inspiratie is er dus als het ware geen zuurstof. En: geen zuurstof, geen energie.

Want een webwinkel is ideaal als je precies weet wat je zoekt. Maar als je dat plaatje nog niet precies in je hoofd hebt dan wordt het surfen op het web voor de ‘she-shopper’ op zoek naar inspiratie al snel een benauwende en tijdrovende bezigheid. De ‘ontdekking’ blijft uit. Juist dan is een fysyieke winkelervaring ideaal. Althans, dat zou het moeten zijn.IMG_2026

Verras, entertain, laat beleven en ontdekken

Oftewel, zoals Tom Kikkert het onlangs verwoordde in zijn blog op Retaildenkers.nl:

“De uitdaging voor retailers wordt dat ze zich openstellen voor inspiratie, verrassing en nieuwe inzichten. Het probleem is momenteel echter dat winkels niet zijn gericht op het bovenstaande, maar zijn ingericht om mensen te laten vinden wat ze zoeken. En door mensen te laten zoeken naar wat ze altijd al zochten, kopen ze wat ze altijd al kochten. Wanneer dat de situatie is, werkt het internet beter. Veel beter.

Dus winkels: inspireer, verras, entertain, laat beleven en ontdekken. Laat de aankoop een minder belangrijke rol spelen door de kans op nieuwe inzichten, leuke ontdekkingen of een bijzondere ervaring te vergroten. Dat is namelijk iets dat er echt toe doet en wat voor mij de essentie van winkelen is, maar zeker ook gaat worden!“

(zie ook http://www.retaildenkers.nl/blogs/ontdekking-maakt-de-fysieke-winkel-onvervangbaar).

Delen als vijfde zintuig

Laatst mocht ik een bevlogen professional uit de sierteeltsector (@Inspiratietafel) ontvangen in mijn Rotterdamse atelier. De opzet was, haar iets te laten ontdekken, door het zelf te doen; te creëren. Iets zelf doen is veel leuker dan naar een verhaal of betoog luisteren. Ik zorgde voor de ingrediënten: planten, potten, decoratiemateriaal, maar ook voor accessoires en andere gebruiksvoorwerpen in bloemen thema. En natuurlijk koffie. De opdracht aan haar luidde: “Arrangeer deze tafel tot een aantrekkelijke presentatie, die een tuincentrum bezoekster niet voorbij kan lopen, en die haar inspireert, interactief is, triggert tot aankopen én tot delen van haar enthousiasme – ter plekke en achteraf’. Wat zij vervolgens liet zien was een knap staaltje visual merchandising.

SheShopper

Maar eerst even een stukje theorie: visual merchandising wordt ingezet in winkels om de zintuigen van de consument te prikkelen en het gevoel van een beleving bij die consument te veroorzaken. Zoals verlichting (zien), muziek (horen), het product kunnen pakken en bekijken (voelen) en geuren (ruiken). De mond, eigenlijk ons instrument voor het vijfde zintuig proeven, speelt in deze tijd een steeds belangrijkere rol bij het delen oftewel vertellen. Via social media als Facebook of Instagram delen of vertellen we graag onze of elkaars ‘story’. Verleid een consument om een foto te maken van iets waar zij enthousiast over is. Een leuke selfie met het product, of een creatieve foto van een product of presentatie waarmee zij mee kan doen aan een winactie. Resultaat: een reeks online uitingen die een authentieke atmosfeer neerzetten en die bijdragen aan de product- of merkwaarde. De betrokkenheid van de klant vergroot en de interesse van mogelijke toekomstige klanten wordt aangewakkerd. De webshop en Facebook pagina, die natuurlijk mooi en consistent zijn vormgegeven, krijgen dan de functie van online etalage. Online en offline: het één versterkt het ander en andersom.

“Out-of-the-bloempot”

Terug naar de praktijk maar dan in het klein: het Rotterdamse atelier met de kleurrijke, inspirerende compositie bij wijze van product display. Daar remt een “klant-in-inspiratienood” in het betere tuincentrum voor af. De presentatie kan steeds variëren qua kleur of thema. Wat we ook hier weer zien is, dat trendy gebruiksvoorwerpen in het thema van de bloemen en planten, de uitstraling van die bloemen en planten versterken, en andersom. Als je sets bij elkaar presenteert – stijlvol, logisch en aantrekkelijk in één en hetzelfde schap – koopt de consument meerdere artikelen in plaats van één (cross selling). Dat is in marketingland iets wat vanzelfsprekend is voor de één, maar “out-of-the-bloempot” voor anderen. Het interactieve element zorgt ervoor dat de klant ervaring beklijft en wordt gezien door anderen.

Dit is hoe deze ervaren community manager uit de sector deze oefening heeft ervaren:

“Inspireren, out of the box denken, de consument/de vrouw verleiden, allemaal woorden die we (en ook ik) veel gebruiken. Hoe gaaf is het dan, om in een totaal andere wereld, in een inspirerend atelier in Rotterdam, te doen wat je zo graag wilt doen…….gewoon met datgene wat voorhanden is…… Dankjewel Marjolein en Ernst Jan! Inspirerend was het zeker!!”

Kleurenspel

Mooi samengevat in een gedicht van haar hand:

Kleurenspel
Je maakt haar blij
Tovert
Op haar gezicht
Een glimlach vrij
Kleurenspel
Je grijpt haar even
Doet
In haar hart
De passie herleven

Met dank aan:
Leandra de Boef (community manager Inspiratietafel) en
Ernst Jan Bos (social business expert sierteelt).

2 Comments

 • Ik ben hier helemaal mee eens. Als je niks met je handel doet gebeurt er ook niks tot weinig. Presenteer zoals de mensen het in huis hebben visualiseer en dan krijg je een gevoel bij het product. Zorg ook voor regelmatig verandering dan blijven de vaste klanten komen en gaan ze meer praten daar hebben ze altijd wat nieuws.

  • marjolein

   Beste Lydia, ik lees nu pas je reactie, excuses!
   Wat je zegt is helemaal waar: mensen moeten een gevoel krijgen bij je product. En dat is precies het lastige voor ondernemers, zeker in een mannenwereld als de bloemensector (wordt steeds beter), waarbij de eindconsument toch vaak vrouw is. Florifique is dan ook “on a mission”: voor spelers in de sector (veredelaars, exporteurs, retailers etc.) liggen er veel kansen als ze zich maar (blijven) inspannen om zich te verplaatsen in de belevingswereld van de vrouw. En blijvend vernieuwen en verrassen. Daar is heel wat creativiteit en durf voor nodig 😉
   Groet,
   Marjolein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *